Werkwijze persoonlijke begeleiding

 In detail:

1ste consultatie

Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek. We bespreken je verwachtingen en stellen samen een realistisch doel op.  Daarna volgt een voedingsanamnese. Dit houdt in dat we stap voor stap overlopen wat je gedurende een standaard dag eet en drinkt. Via een weegschaal op basis van BIA principe wordt je vet- en spierpercentage gemeten. Een analyse van je recentste bloedresultaten mag je steeds meebrengen, maar is niet verplicht. Na het eerste gesprek krijg je concrete richtlijnen en een eetdagboek mee naar huis waarmee je van start kan gaan.

Duur: +- 60 min

 

Opvolg consultaties

Tijdens het 2de gesprek krijg je een persoonlijk dagschema afgestemd op je huidig eet- en leefpatroon. Ik begeleid je naar een haalbaar eetpatroon dat toepasbaar is op lange termijn, om het jojo-effect te voorkomen. Tevens overlopen we je eetdagboek en bespreken we wat beter kan. Ik leer je bijvoorbeeld etiketten lezen, geef tips hoe je zelf recepten zelf kan aanpassen, tips bij restaurantbezoeken, feestjes, vakanties,… 

Duur: 30 min


Weging

Tijdens de opvolggesprekken/wegingen overlopen we kort de voorbije periode. Samen gaan we op zoek naar wat de de valkuilen zijn en oplossingen hiervoor.  Dit is de ideale manier om je gewicht onder controle te houden!

Duur: 15 minDiabetes educatie (starttraject en zorgtraject)

Wat is een diabeteseducator? 

Bij de diagnose van diabetes geeft de arts je een beknopte uitleg over diabetes, maar deze uitleg alleen is vaak onvoldoende.

Een goede kennis van je diabetes is een essentiële voorwaarde om je behandeling zelf in handen te nemen.

De term ‘educatie’ wordt in dat opzicht vaak gebruikt. Het houdt in dat je kennis en inzicht over diabetes op een doelgerichte manier worden verhoogd. Je staat er gelukkig niet alleen voor. Door mijn opleiding tot diabeteseducator ben ik de persoon bij uitstek om je hierbij te helpen.  Als diabetes patient heb je recht op een aantal uur begeleiding. De terugbetaling verschilt per zorgsysteem.Bron: diabeteslia.be


Als diabeteseducator heb ik een speciale opleiding rond diabetes gevolgd en kan ik met een bredere kijk uitleg kan geven over diabetes. Als diabeteseducator kan ik je bijstaan bij alle stappen in je diabetesbehandeling, zodat je als persoon met diabetes zelfstandig kunt omgaan met je aandoening en diabetes een plaats kunt geven.


Verschillende zorgverleners kunnen deze extra opleiding tot educator volgen, per discipline zijn er bepaalde accenten. Een verpleegkundige zal bijv. meer aandacht besteden aan een goede spuit- en meettechniek. Voor specifieke vragen over voeding en advies op maat kun je terecht bij mij. Vaak werk ikzelf samen met een verpleegkundige educator, zodat de educatie optimaal verloopt.Het Ligna Pharma voedingsprogramma

Het Ligna Pharma voedingsprogramma omvat een low carb voedingsprogramma. Er zijn verschillende fases mogelijk. 

 Wanneer is dit voedingsprogramma aangeraden?

Als je een snelle start nodig hebt, je moet snel gewicht verliezen om gezondheidsredenen,

Je wil breken met je oude hardnekkige gewoontes en vanaf nul je gezond eetpatroon wil opbouwen.

 

Wat zijn de voordelen van een het programma?

  1. Snel resultaat: Je verliest 6-10 kg per maand
  2. Geen honger en een fit gevoel
  3. Behoud van spiermassa
  4. Goede intensieve begeleiding bij het aanleren van een gezond eetpatroon

 

Hoe werkt een het?

Het programma verloopt in verschillende fasen, waarin er geleidelijk opgebouwd wordt naar een gezond eetpatroon.

 

In het begin  (strikte fase) wordt er vooral gewerkt met hoogwaardige plantaardige eiwitten en groenten. Doordat er geen koolhydraten (brood, aardappelen, pasta, rijst, fruit,…) meer aangevoerd worden via de voeding schakelt ons lichaam over op de vetverbranding (ketose). Deze ketose heeft tot gevolg dat je geen honger hebt en je je goed en fit voelt. De ketose treedt doorgaans na twee tot drie dagen op.

 

Verder zorgt de hoge eiwittoevoer uit de vervangmaaltijden ervoor dat onze spiermassa behouden blijft en voorkomt het jojo-effect.

Stap voor stap worden de koolhydraten terug aan onze voeding toegevoegd en komen we tot een gezond eetpatroon zonder eiwitsupplementen, maar met een uitsluitend natuurlijke gezonde voeding. Wanneer het dieet afgerond is, is het belangrijk om de veranderde gewoonten aan te houden, daarom is er ook de belangrijke nabegeleiding voorzien, om herval te voorkomen en je te helpen je valkuilen te herkennen. Net zolang tot je vertrouwd bent met je nieuwe gezonde patroon.

 

Bij elk volgend consult word je gewogen en bespreken we de afgelopen en aankomende periode. Ook beslissen we of er uitgebreid kan worden naar een volgende fase in het dieet.

 

Na het bereiken van je streefdoel is er ook nabegeleiding voorzien. Je kan dan maandelijks, tweemaandelijks of driemaandelijks, afhankelijk van waar je behoefte aan hebt, verder begeleid en ondersteund worden tot je helemaal vertrouwd bent met je nieuwe gezonde eetpatroon.

 

Meer info vind je op www.lignapharma.be Heb je nog vragen?  Aarzel dan niet om mij te contacteren!